Szívbillentyűhibák

Szivbillentyu problemak

Billentyűhibák tünetei és kezelése

Bene Orsolya, kardiológus A szívben levő billentyűk a szelepekhez hasonlóan működnek - egy irányba terelik a vért, bezáródva megakadályozzák annak visszafelé áramlását. A tüdőből a szív bal pitvarába oxigéndús vér érkezik, onnan a bal pitvarból a mitralis más néven bicuspidalis, kéthegyű billentyűn át szivbillentyu problemak a bal kamrába, majd pedig az aortabillentyűn keresztül az aortába, azaz a főverőérbe, onnan az artériákon keresztül a test szöveteibe.

Amikor a bal kamra összehúzódik, a mitralis billentyű bezárul, így a vér nem jut vissza a pitvarba, míg az aortabillentyű kinyit, így a vér a kisebb nyomású aorta felé áramolhat. A kamra elernyedésekor a helyzet fordított: a nyitott szivbillentyu problemak billentyűn keresztül vér áramlik be a pitvarból, de a zárt aortabillentyű megakadályozza, szivbillentyu problemak az erekből visszafolyjon a vér.

Szívbillentyű hibák

A jobb szívfélben ugyanilyen szerepet tölt be a jobb pitvar és a jobb kamra közötti tricuspidalis billentyű, ill. A billentyűk záródása okozza a szív dobbanó hangját.

szivbillentyu problemak

A billentyűknek alapvetően két működési hibájuk lehet: nem záródnak megfelelően, vagy túlságosan szűkek. Amikor a vér átfolyik a beteg billentyűn, turbulenssé, kavargóvá válik az áramlás, ez pedig jellegzetes, fonendoszkóppal jól hallható szívzörejt hoz létre.

A hallgatózási leleten túl EKG -eltérések, mellkasröntgen is felhívhatja a figyelmet a hibára, de borostyánkősav-kezelés magas vérnyomás esetén szivbillentyu problemak a billentyű alakjáról, működéséről a szívultrahangos vizsgálat tud adni.

Szívbillentyűhibák

A teljes kivizsgáláshoz néha szívkatéteres vizsgálatra szivbillentyu problemak szükség van. Hirdetés Aortabillentyű-szűkület Az egyik leggyakoribb billentyűhiba. Ha billentyű túlságosan meszes, szűk, a kamra nehezebben tudja átpumpálni rajta a vért, és mivel nagy erő ellen kell dolgoznia, a szívizomzat megvastagszik. A vastagabb szívizomzat több oxigént igényel, de a vérellátás általában nem igazodik ehhez, így mellkasi fájdalom lép fel.

A panaszok általában sokára jelentkeznek, mellkasi fájdalom, fulladás, valamint az agyi keringés zavara miatt szédülés, eszméletvesztés jelezheti a bajt.

A szívbillentyűk betegségei

A kezelés függ a szűkület súlyosságától. A dohányzás abbahagyása, a vérnyomás, vérzsírok szintjének normalizálása segíthet lassítani a romlást, egy bizonyos határon túl, illetve panaszok esetén azonban műtétre, szivbillentyu problemak van szükség.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Szívelégtelenség - okok és típusok Aortabillentyű-elégtelenség Ebben az esetben a szivbillentyu problemak nem zár tökéletesen, visszaengedi a vért, a visszaáramló extra vérmennyiség terheli, feszíti a kamrát. Ahhoz, hogy szivbillentyu problemak szervek megfelelő mennyiségű vért kapjanak, a kamrának erősebben kell dolgoznia, nagyobb mennyiségű vért kell pumpálnia. A billentyű-elégtelenség kialakulhat hirtelen, pl. Ekkor a kamrának nincs ideje alkalmazkodni, a tünetek hevesek, erős fulladás, sokk alakulhat ki, ami azonnali beavatkozást tesz szükségessé.

Máskor az elégtelenség lassan, évek alatt alakul ki. Ennek hátterében a billentyű meszesedés miatti torzulása, gyulladás, reumás láz, veleszületett billentyű-eltérés, valamint az aorta kitágulása állhat.

szivbillentyu problemak

A bal kamra tágulással próbál kompenzálni, de fokozatosan gyengül, szívelégtelenség alakul ki. A tünetek között alacsony diasztolés nyomás, fáradékonyság, fulladás, szapora szívdobogás szerepel.

Szerepe és élettana[ szerkesztés ] Egy élő sertés működő szivéről készült videoklip az aortabillentyű működésének bemutatására. A szívkamra összehúzódása systole alatt a nyomás megnövekszik a bal kamrában.

A billentyűhibát az ultrahangos kép alapján egy 4 fokozatú skálával jellemzik: I. Enyhe billentyűelégtelenség esetén nincs szükség beavatkozásra, súlyosabb esetben azonban műtét billentyűplasztika vagy műbillentyű beültetése indokolt. Mitralis stenosis A mitralis billentyű szűkülete általában reumás láz következményeként alakul ki, a tünetek többnyire éves életkorban jelentkeznek.

A szívbillentyűk leggyakoribb szerzett betegségei

A vér áramlása gátolt a bal pitvarból a bal kamrába, az emelkedett nyomás, a pangó vér miatt a bal pitvar kitágul, a mögöttes tüdővénákban is pangás alakul ki, ez pedig fulladásos panaszokhoz vezet. A tágult bal pitvarban elektromos zavar is kialakul, pitvarfibrilláció jelentkezik, ami rendszertelen, szapora szívverést okoz.

Főoldal » Betegségek » Szív és érbetegségek » Szívbillentyű-hibák » A szívbillentyűk betegségei A szívbillentyűk betegségeinek, szűkületüknek, illetve elégtelenségüknek egyik oka a billentyűk kialakulásának az előzőkben már említett fejlődési rendellenessége. A születéskor egészséges billentyűk szerzett betegségei közül a leggyakoribb a reumás szívbillentyű-gyulladás, mely akár észrevétlen is lehet, ilyenkor csupán a már kialakult billentyűhiba tünetei kapcsán végzett orvosi szivbillentyu problemak derítik ki a szívbillentyű betegségét. A leggyakoribb billentyűhiba a bal pitvar és kamra közti kéthegyű billentyű szűkülete, ugyanezen billentyű elégtelensége tökéletlen záródása következtében a vér egy része visszafelé áramlikilletve a szűkület és elégtelenség együttes megjelenése. Az aortabillentyű szűkülete, illetve elégtelensége is akadályt jelenthet a véráramlás útjában. A billentyűelégtelenség miatt visszafelé áramló vér fölösleges munkát, terhelést jelent a szívnek.

A tág, fibrilláló pitvar hajlamosít vérrög kialakulására, ami könnyen agyi embóliát okozhat - ennek megelőzésére vérhígítót szükséges szedni. Súlyos esetben műtéti kezelésre szivbillentyu problemak szükség plasztika vagy billentyűcsere.

Mitralis regurgitáció Ekkor a mitralis billentyű nem zár megfelelően, szivbillentyu problemak szintén 4 fokozatú skálával lehet jellemezni.

Gyakran prolapsus vagy koszorúér-betegség, szívinfarktus áll a háttérben. A mitralis billentyű vitorláit ínhúrok és ún. Ha pl. A lassan kialakuló billentyűelégtelenségnél a panaszok később, évek elteltével jelentkeznek, mert a kamra és a pitvar tágulással tud alkalmazkodni.

szivbillentyu problemak

Kezdetben a kamra erősebben pumpál, de egy idő után gyengülni kezd, fulladás, bokaödéma, ritmuszavar, fáradékonyság jelentkezik. Magát a billentyűhibát gyógyszeresen nem lehet kezelni, a vérnyomás beállítása, túlsúly csökkentése segíthet lassítani bizonyos esetekben a romlást. Később a szívelégtelenség tünetei miatt lehet szükség gyógyszerekre, vízhajtó kezelésre.

szivbillentyu problemak

A megoldást súlyosabb esetekben műtét billentyűplasztika vagy műbillentyű-beültetés jelenti, ennek szükségessége függ a panaszoktól, és a szívultrahangos vizsgálattal észlelt eltérésektől. A tricuspidalis háromhegyű billentyű betegségei Tricuspidalis elégtelenség során a jobb kamrából a jobb pitvarba áramlik vissza a vér. Kialakulhat a billentyű betegsége veleszületett eltérés, gyulladás, reumás láz vagy a jobb kamra túlzott kitágulása következtében, pulmonalis hypertonia, bal szívfél betegségei, szivbillentyu problemak is megterhelhetik a billentyűt.

Szívinfarktus

Sokáig tünetmentes maradhat az eltérés, később fulladás, májtáji feszülés, bokaödéma, sárgaság is jelentkezhet. A kezelésben inkább a gyógyszereken van a hangsúly, súlyos szivbillentyu problemak jön szóba műtét, leginkább plasztika, ritkábban bioprotézis beültetés.

A háromhegyű billentyű szűkülete tricuspidalis stenosis leginkább reumás lázhoz köthető, többnyire mitralis stenosissal jár együtt, súlyos esetben kezelése műtéti, a mitralis billentyűvel együtt operálják.

szivbillentyu problemak

A billentyűbetegségek kialakulása ellen nem minden esetben tudunk tenni, azonban a koszorúér-betegség megelőzése, a magas vérnyomás megfelelő kezelése segíthet elkerülni néhány billentyűhibát.

A szívbelhártya-gyulladás kialakulásában nagy szerepe van a fogászati gócnak, ezért fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és szájápolás. Forrás: WEBBeteg.