Hogyan küzdhető le a fehérköpeny szindróma? Magas vérnyomás az ápolási kezelés során

Fehérköpeny hipertónia, Magas vérnyomás az orvosnál

fehérköpeny hipertónia

Nem szabad a fehér köpeny szindrómára legyinteni Szerző: Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás-specialista Gyakran hallani az úgynevezett fehér köpeny szindrómáról, amikor az illető az orvosi fehérköpeny hipertónia magas vérnyomást produkál, míg otthon minden visszaáll a normál értékekre.

Bár a legtöbben ekkor megnyugodnak, miszerint a túlzott stressz okozza az emelkedést, azonban a kutatók óvatosságra intenek. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialistától megtudhatjuk, hogy vajon mi a teendő ilyen esetekben.

fehérköpeny hipertónia

Ennek otthoni és orvosi ellenőrzése komoly jelentőséggel bír, hiszen a hiedelmekkel ellentétben az esetek többségében semmilyen tünet nem jelzi a hipertóniát. Létezik azonban egy érdekes jelenség, miszerint egyesek magas értékeket csakis az orvosi rendelőben produkálnak, míg otthoni körülmények közt a vérnyomás a normál tartományon belülre esik.

Hogyan küzdhető le a fehérköpeny szindróma?

Ekkor úgynevezett fehér köpeny szindrómáról beszélünk, melyet valószínű az orvos látványa és a kellemetlen helyzet vált ki. Statisztikák szerint az emberek kb.

Hirdetés Aki magas vérnyomás diagnózissal szembesül, tudnia kell, hogy ezután egy életen át figyelni kell a vérnyomására. Általában csak azzal a beteggel foglalkoznak, akinek már fölött van ez az érték. A magas vérnyomás 2 kockázati csoportja Magyar Diabetes Társaság On-line Ezt azonban érdemes egy lehetőségnek tekinteni, nem pedig kényszerűségnek.

Ekkor sajnos nehéz megítélni, hogy valódi magasvérnyomás-betegséggel áll szemben a szakember, vagy az magas vérnyomás hogyan diagnosztizálják okozza a panaszt. Hirdetés Jelzésértékű lehet, ám nem szabad egyből gyógyszeresen kezelni A fehér köpeny fehérköpeny hipertónia nem szabad egyből gyógyszeresen kezelni, ám az is hiba, ha valaki egyáltalán nem törődik vele.

fehérköpeny hipertónia

Éppen ezért, ha az orvosnál magas értékeket produkál, akkor érdemes otthon is rendszeresen megmérnie a vérnyomását, de még jobb, ha fehérköpeny hipertónia órás vérnyomásmérésen vesz részt, ahol a napszaki ingadozást is nyomon lehet követni, tehát pontosabb eredményt ad - mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista.

fehérköpeny hipertónia

Fontos tudni, hogy ha fehérköpeny hipertónia, hogy csupán a rendelőben ugrik meg a vérnyomás, azt is komolyan kell venni, hiszen ez azt jelenti, hogy az illető alapból érzékenyebben reagál a stressz helyzetekre, és a tartós stressz pedig igen könnyen hipertóniához vezethet.

Egy tanulmányban például férfi vérnyomását mérték rendszeresen, háromféle módon, méghozzá másfél éven keresztül, és azt állapították meg, hogy akkor volt a legpontosabb a kapott eredmény, ha a paciens az otthonábannaponta szor megmérte a vérnyomását.

Hipertónia

Ez alapján a kutatók azt javasolják, hogy lehetőleg az ekkor kapott adatok alapján állítsák fehérköpeny hipertónia a betegeknél a gyógyszerezés dózisát. Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás-specialista Módosítva:

fehérköpeny hipertónia